Tanniner Generelt
Tanniner tilhører en stor gruppe af sekundære plantestoffer. Det betyder, at stofferne ikke er livsnødvendige for planterne og kun produceres i bestemte celletyper. Oversat fra fransk betyder ordet "tanin" garvestof. På tysk stammer begrebet fra ordet grantræ, da de træ-tanniner, der findes i grantræer, tidligere blev brugt til vegetabilsk garvning af læder. Til garvningsformål blev der i middelalderen endda anlagt hele garveskove, da vegetabilsk garvning var den dominerende garvemetode. I dag bliver kun 10-12% af læderet garvet på denne måde.
Forekomst af plantegarvestoffer
Plantestoffer forekommer ikke kun i grantræer, men også i de mest forskelligartede, for det meste tropiske/subtropiske buske, frugter, nødder, urter, træer, buske eller nødder. I nogle plantearter tager det dog op til 30 år, før der er produceret nok garvestoffer til at kunne anvendes til lædergarvning. I modsætning hertil er der også planter, der indeholder flere garvestoffer, jo yngre de er. Samlet set er der kendt op til 300 forskellige plantearter, der kan anvendes til garvestofudvinding. Alle Gusti Læder nature produkter er garvet med barken fra babultræet.
Funktion af tanniner
Tanniner produceres af planter under stress som forsvar mod græssende fjender. De sekundære plantestoffer lagres i bestemte celler på en sådan måde, at de ikke påvirker plantens egen stofkredsløb. Først ved ødelæggelse af disse celler aktiveres de. Tanniner kan binde og udfælde proteiner og kan således f.eks. hos drøvtyggere medføre en stærkt reduceret næringsoptagelse. Som følge heraf kan de berørte dyr lide af maveforstyrrelser, nyre- og leverpåvirkninger eller endda dø. Denne egenskab ved at binde proteintråde udnyttes ved vegetabilsk garvning til konservering af læder. Vegetabilsk garvet læder kan genkendes på sin karakteristiske brune eller lysebrune farvning.
Tanniner i fødevarer
Tanniner spiller ikke kun en vigtig rolle i garvning, men også for den "mundfølelse" af forskellige fødevarer, såsom røget kød og fisk, chokolade, vin eller te. For mennesker er disse plantestoffer altså ufarlige. De sørger i nogle fødevarer kun for den bitre til skarpe, pelsete smag.
Se denne video, hvis du vil vide mere om, hvordan man gør læder holdbart ved hjælp af plantebaserede garvestoffer:
yderligere kilder (adgang 13.12.2018):
- urgeschmack(punkt)de/was-sind-tannine/
- de(punkt)wikipededia(punkt)org/wiki/Tannine
- biologie-seite(punkt)de/Biologie/Tannine
- leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder
- de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Sekund%C3%A4re_Pflanzenstoffe